Vinurile românești încep să se bucure de tot mai multă trecere în străinătate. Și aceasta pentru că producătorii români au început să obțină vinuri foarte bune, care pot concura cu succes cu cele din străinătate. Există mulți producători care mizează pe soiuri românești, precum Fetească Regală, Fetească Albă sau Fetească Neagră, Crâmpoșie sau Șarbă. Uneori, aceste soiuri sunt combinate cu soiuri internaționale în cupaje care stârnesc entuziasm printre cunoscători.
România și-a recâștigat în ultimii ani poziția în rândul marilor producători de vin. Cu ajutorul fondurilor europene, mari suprafețe au fost replantate cu soiuri nobile în locul soiurilor hibride. În acest moment, România este a cincea țară europeană din punctul de vedere al suprafeței cultivate cu viță de vie și al șaselea producător de vin, din punctul de vedere al cantității. Și la capitolul calitate, România stă foarte bine, spune specialistul în vinuri, Liviu Popescu.
În România există producători de vin care obțin vinuri de elită, spune autoarea mai multor ghiduri despre vinurile românești, Marinela Ardelean.
Renașterea industriei viti-vinicole românești a fost posibilă datorită unor oameni pasionați, care au investit în tehnologii moderne, au replantat mari suprafețe în podgorii și au apelat la specialiștii din întreaga lume pentru pune în valoare rodul viței de vie.