În ultimii ani, a crescut considerabil interesul tinerilor pentru profesiile practice, oferite de universitățile clujene. Studiile de inginerie se numără printre cele mai căutate. Ele oferă tinerilor posibilitatea de a-și găsi locuri de muncă bine plătite, care oferă și prestigiu social, precum și oportunitatea de a călători mult. Clujul este cunoscut pentru comunitatea IT, însă, tot mai des, sunt căutați și inginerii agronomi, specialiștii în industria alimentelor sau inginerii în electronică. Pe lângă ingineri, mai ales în această perioadă, medicii, farmaciștii, stomatologii, biologii sau medicii veterinari se bucură de tot mai mult prestigiu, potrivit ClujToday.ro.
După căderea comunismului, profesia de inginer a devenit tot mai puțin căutată, în contextul în care multe unități economice au dat faliment. Unii dintre ingineri au emigrat, alții s-au reorientat profesional. Au fost câțiva ani în care numărul locurilor scoase la admitere de facultățile care ofereau specializări inginerești era mai mare decât numărul candidaților la admitere. Însă lucrurile s-au schimbat, pe măsură ce economia și-a revenit. La Cluj, specializări precum IT-ul atrag foarte mulți candidați. Însă există și alte specializări inginerești, mai puțin vizibile în marile orașe, care atrag foarte mulți tineri. Așa ar fi domeniul agricol, spune decanul Facultății de Agricultură, Roxana Vidican.
Tinerii învață în laboratoare ultraperformante și își fac practica pe utilaje agricole valoroase, comandate cu ajutorul computerelor. În această perioadă de pandemie, cel mai mult, studenții duc dorul campusului.
Clujul are o comunitate de aproximativ 100.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi. Specializări inginerești sunt oferite, în principal, de Universitatea Tehnică, de Univesitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și de Universitatea Babeș-Bolyai.